Verslag Mystery Mountain 2016: De Stelvio.

23 september 2016, VDL

Als letselschaderegelaar kom je iedere dag in aanraking met het leed van je cliënten die door een ongeval letsel hebben opgelopen. Je beseft dan heel snel wat de waarde is van een gezond lichaam. Omdat mijn werk grotendeels bestaat uit zittend werk, al dan niet in de auto, is het van belang om in je vrije tijd voldoende te bewegen. Al jarenlang ga ik eenmaal in de week op de mountainbike het bos in om mezelf flink uit te putten. Een heerlijke afleiding. Enkele jaren geleden alweer maakte ik via het fenomeen Alpe-duZes kennis met het wielrennen. Ik won een racefiets bij een voor dit doel georganiseerde loterij, mocht als deelnemer mee naar dit fantastische evenement en sindsdien ben ik verkocht. Vooral aan het klimmen. Niets is zo lekker als om met de blik op oneindig een berg op te 'stoempen', want dat is het, als je tot mijn gewichtsklasse behoort.

Deze maand stond er een nieuwe uitdaging op het programma: De Mystery Mountain 2016. Georganiseerd door het Tilburgse bedrijf Destil ten behoeve van Orange Babies. Nieuw was dat een deel van het bij elkaar gefietste sponsorgeld kon worden besteed aan een goed doel naar eigen keuze per deelnemer. Zo heb ik gefietst voor "Lazy Sonnie Afternoon" een initiatief van een aantal vrijwilligers uit mijn woonplaats om dorpsgenoten kennis te laten maken met muziekstijlen op voor velen onbekend terrein.

Met dank aan Van Dort Letselschade voor de royale sponsoring ging ik samen met twee vrienden het avontuur aan. Bij inschrijving hadden we nog geen idee waar we aan begonnen, vandaar de naam Mystery Mountain. Pas enkele dagen voor vertrek werd het geheim onthuld. We gingen naar de Italiaanse Alpen om de Passo dello Stelvio te beklimmen en dan het liefst maar meteen van twee kanten.

De Stelvio is met zijn 2758 meter de hoogste col van de Italiaanse Alpen (Dolomieten). Regelmatig keert hij terug in de Giro d'Italia en dan worden op deze berg vaak beslissende verschillen gemaakt. Het meest bekend is de beklimming aan de Oostkant vanuit het dorpje Prato. Met name door de 48 haarspeldbochten (tornanti) die moeten worden genomen. Vanuit Prato is de klim ruim 25 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% maar laat je daar niet door foppen. Omdat de eerste 7 kilometers relatief licht zijn drukken deze het gemiddelde aanzienlijk. Er zitten lange stukken bij van dik 14%!

We zijn twee dagen voor het evenement de col opgereden met de auto om alvast het parcours te verkennen. Gedurende de rit werd het geleidelijk aan steeds stiller. Eenmaal uit het bos en boven de boomgrens loopt het zeer steil omhoog. Hiervoor hebben ze het woord 'opdoemen' uitgevonden. Dit zou zeer gaan doen, dat was wel duidelijk. De Stelvio moet met gepast respect worden benaderd. Eerst nog een trainingsrit gemaakt waarbij een beetje om de col werd heengedraaid.

Op 10 september was het zo ver. Beneden in Prato scheen de zon en was het om 08.00 uur al redelijk warm. Naarmate de klim vorderde nam de wind toe. 2,5 uur later werd de top bereikt, een fietsgemiddelde van 10 km/u, niet slecht vond ik. Bovenop voelde je de kou van de gletsjer afkomen. Even de tijd genomen voor eten en drinken en vervolgens warm aangekleed voor de afdaling naar Bormio. Vanaf de westkant is de beklimming een stukje korter, 20,8 kilometer en 'slechts' 40 tornanti. Hij is ook iets minder steil, maar dat komt omdat er een behoorlijk stuk 'vals plat' in zit. Het venijn zit hem in de staart met opnieuw stukken van ruim 14%.

Het uitzicht is ruig en zeker zo mooi als de andere kant. Wat deze klim bijzonder maakt is dat hij door diverse tunnels loopt. Een lampje voor en achter op de fiets is dan zeker noodzakelijk. Vooral ook omdat het inmiddels wat later is op de dag en vele motoren, sportauto's maar ook de bus van Bormio naar Prato ieder uur de berg oprijden. Vooral de motoren lijken er een racebaan van te willen maken en houden niet altijd even goed rekening met door vermoeidheid wat zwalkende fietsers. Na nog eens 2 uur en 10 minuten werd de top weer bereikt en zat mijn uitdaging erop. De afdaling terug naar het hotel door de 48 haarspeldbochten was een feestje, al doen je handen zeer van het vele remmen.

Het was een avontuur dat ons voor altijd bij zal blijven en niet onbelangrijk: er werd € 125.000,- bij elkaar getrapt voor de diverse goede doelen!

Maarten Schikhof

Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een extern netwerk is belangrijk.

Sponsoring en support

We ondersteunen de volgende initiatieven.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2021 - Van Dort Letselschade BV