Sinterklaas

In deze tijd van het jaar denk ik wel eens terug aan een kwestie die ik enkele jaren terug voorgelegd kreeg.

Een van de hulp-Sinterklazen zou samen met zijn Pieten een plaatselijke voetbalclub bezoeken om daar voor de kinderen een leuke pakjesmiddag te verzorgen. Het paard van de Sint werd betrokken van een nabij gelegen manege, zodat Sinterklaas, geen ervaren ruiter, op zijn paard vanuit de manege naar de voetbalclub kon rijden.

Vlakbij de club gebeurt er echter iets waardoor het paard schrikt en steigert en Sinterklaas van zijn rug afwerpt. De Sint kan niet meer overeind komen en blijkt later twee rugwervels te hebben gebroken. De kinderen worden die middag vermaakt door de Pieten en wordt verteld dat ‘Amerigo’ met Sinterklaas ervan door was gegaan. Ze vermaakten zich desondanks, maar voor de Sint liep het minder vrolijk af. Hij hield er forse klachten aan over en raakte arbeidsongeschikt. Zijn schade was enorm, mede door zijn leeftijd van (pas) 43 jaar! Toen ik de manegehouder als eigenaar van het paard aansprakelijk stelde, deed die onverwacht moeilijk. Hij vond dat hém niks te verwijten viel.

Gelukkig was hij verzekerd voor dit soort kwesties en begreep zijn verzekeraar wel dat het niet uitmaakt of de eigenaar nu wel of geen verwijt kan worden gemaakt; hij is hoe dan ook aansprakelijk. Wel werd rekening gehouden met een ’korting’ op de schadevergoeding van 25%, omdat paardrijden nu eenmaal het risico van dit soort ongevallen met zich brengt, Sint dit had kunnen weten en toch op het paard was gestapt. Zijn schade kon uiteindelijk 4 jaren na het ongeval worden afgewikkeld. Zo kreeg zijn goedbedoelde optreden als Sint onverwacht een behoorlijke nasleep. Sint was een echte Goedheiligman. Ik trof dat jaar een kist goede wijn aan op mijn bureau op 5 december!

Raoul M.J.T. van Dort, 6 december 2012

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV