Ik leef mijn leven...

Onlangs bezocht ik de musical 'Zij gelooft in mij' over het levensverhaal van Andre Hazes. Prachtig, geweldig gespeeld en gezongen, ontroerend. Een van de liedjes was 'Laat mij nu gaan' waarin Hazes op zijn eigen wijze een statement maakt: "Ik leef mijn leven zoals ik dat wil, ik bemoei me toch ook niet met een ander.." Op treffende wijze bezingt hij in dit nummer het fundamentele recht van ieder mens zijn eigen leven in te richten en te leven zoals hij dat zelf wil. Doe wat je wilt en leef je leven, maar veroordeel ook anderen niet. Mijns inziens een waarheid als een koe, ervan uitgaande dat je anderen niet tot last bent of nog erger.

In mijn dagelijkse werk en contacten met cliënten, realiseer ik me vaak dat zij niet meer de keuze hebben het leven te leven dat ze graag wilden. Hun leven is op zijn kop gezet door een ongeval of medische fout waardoor ze een ander leven moeten leiden dan ze hadden gewild. Ze hebben daar geen keuze in gehad, hun veranderde leven is hun door toedoen van een ander opgelegd. Sommigen kunnen dat accepteren, vinden een drive in hun nieuwe leven en zijn in staat hun veranderde leven wederom te leven zoals zij dat willen. Anderen kunnen hetgeen weggevallen en veranderd is geen plek geven, zij gaan gebukt onder een leven dat ze niet hebben gewild. Het ene is niet beter dan het andere, het is zoals het is en gaat zoals het gaat. Een schadevergoeding dient er o.a. toe deze emotie te compenseren. En al is die compensatie in geld de 'kleine pleister op de grote wonde' , toch draagt ze bij aan de acceptatie en verwerking van het letsel en het daardoor veranderde leven. Het gaat daarbij om méér dan alleen het geld!

Raoul M.J.T. van Dort, 13 april 2014

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV