Elmas


Als je zo de foto van onze (kantoor-) hond Elmas ziet, kun je je niet voorstellen dat zo’n lief beest iemand iets zou kunnen aandoen. Hij ademt en straalt enkel volgzaamheid en trouw uit en zal, daar durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken, geen vlieg kwaad doen. Maar als je ooit gebeten of aangevallen bent door een hond, dan zul je dat moeilijk kunnen geloven en zul je ook als je Elmas tegen komt, schrikken of erger nog, doodsangsten uitstaan.

Hoe onverwacht honden zich kunnen gedragen en hoe ernstig dan de gevolgen kunnen zijn hebben we recent in de media helaas een paar keer voorbij zien komen. Al betrof het daarbij honden van een andere soort dan Elmas, hun eigenaren zullen –net als ik- voor de goedgeaardheid van hun dieren hebben ingestaan en zonder enige twijfel kinderen in de buurt hebben laten spelen. Wat er dan gebeurt waardoor het gedrag van die honden opeens omslaat en doet veranderen in bloeddorstige beesten, is vaak onduidelijk, al hebben omstanders of buitenstaanders wel snel hun oordeel klaar.

In de loop der tijd heb ik ook met regelmaat ouders van kinderen bijgestaan die waren gebeten of aangevallen door een hond. Veelal hadden ze daar niet alleen ernstige littekens aan overgehouden, maar ook psychische klachten. Zeker wanneer sprake was geweest van een aanval door meerdere honden tegelijk, ontwikkelde het kind niet alleen extreme angst voor honden, maar bleken er ook andere psychische stoornissen te ontstaan zoals aan de orde bij mensen die door een trauma een PTSS ontwikkelen.

De nasleep van zo’n voorval voltrok zich dan over jaren. Gelukkig is de aansprakelijkheid voor dit soort gebeurtenissen in onze wet goed geregeld en is de bezitter aansprakelijk als zijn hond een ander aanvalt of onverwacht bijt. Die aansprakelijkheid wordt in de regel gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering, zodat de schade kan worden verhaald en vergoed. Echter, zoals helaas wel vaker, zal de schadevergoeding maar een relatieve waarde hebben in de beleving van het kind.

En Elmas? Die slaapt lekker verder!

Raoul M.J.T. van Dort, 11 oktober 2016

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV