“Prijskaartje”

Op de sterfdag van mijn moeder, realiseer ik me dat zij ons alweer 22 jaar geleden is ontvallen. Ieder jaar als de bladeren weer beginnen te vallen, sta ik even stil bij haar plotselinge overlijden. Ik was toen 32 en onze kinderen waren nog klein, drie en anderhalf jaar oud. Ze kunnen zich oma dan ook niet of nauwelijks herinneren. Dat is jammer, want wat was zij trots op haar kleinkinderen. En hoe graag verwende zij die, zoals oma’s en opa’s graag doen.

Wij hadden gepland om een paar dagen met de kinderen naar Center Parcs te gaan, dus oma en opa waren nog even langs gekomen om gedag te zeggen, maar vooral om nog wat speelgoed en snoep achter te laten voor ons kroost; alsof ze dat tekort kwamen! We hebben onze plannen geannuleerd, want mam was er plotseling niet meer. De wereld staat op zo’n moment even stil, totdat je beseft weer verder te moeten en te willen.

Hoe lastig lijkt me dat als een dierbare plotseling wegvalt door toedoen van iemand anders. Als gevolg van een aanrijding die voorkomen had kunnen worden, of als gevolg van een beroepsziekte die niet nodig was geweest. Dan zal niet alleen gedeald moeten worden met het verlies als zodanig, maar ook en misschien nog meer met het gegeven dat het te vermijden of niet nodig was geweest.

Gevoelens van onmacht maar ook van woede vanwege het onnodige verlies zullen dan maar langzaam plaats kunnen maken voor berusting en acceptatie. Een schadevergoeding in verband met het overlijden, van welke grootte dan ook, geeft in zo’n geval geen genoegdoening, maar kan wel voorzien in een weggevallen inkomen, of kan bijdragen in de kosten van huishoudelijke hulp of kinderopvang, wanneer het bijvoorbeeld de moeder is die door een ongeval plotseling weggevallen is.

Ons huidig recht kent bij overlijden geen recht op smartengeld. Is dat goed of niet goed? Wil of kun je een “prijskaartje” hangen aan het verdriet voor een weggevallen dierbare?

Ik vind het niet erg dat ik die vraag vooralsnog niet hoef te beantwoorden.

Raoul M.J.T. van Dort, 8 november 2016

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV