Stel...?!

Die vraag stellen cliënten zich vaak: stel ik was vijf minuten later van huis gegaan, of stel ik was toch naar die andere dokter gegaan voor advies, of stel ik had net even langer met mijn collega staan praten en was dan pas.

Onbeantwoorde vraag is steeds: was het dan anders gelopen? Had je dan die fatale aanrijding niet gehad, was die medische ingreep dan beter gegaan, was je dan niet je arm kwijt geraakt bij dat bedrijfsongeval? Vragen die onbeantwoord blijven omdat de realiteit van de dag ze heeft ingehaald. Helaas was je niet vijf minuten later vertrokken en helaas was je kennelijk toch bij de verkeerde arts op het verkeerde moment. Of heeft het zo moeten zijn? Dat laatste zullen weinig cliënten denken als ze door toedoen van iemand anders in dikke ellende terecht zijn gekomen. Door een ongeval of een medische fout, of doordat de hond van de buren je kind heeft aangevallen. Dan speelt het gevoel van onrecht, van wraak of het zoeken naar genoegdoening en compensatie een grotere rol dan het berusten in datgene dat je is overkomen.

Dat laatste dacht ik toen ik recent met onze band C’est Ca in Maastricht stond te spelen en we een geweldige avond beleefden. Eerder heb ik u weleens verteld over mijn ‘Tarzansprong’ in zee waarbij ik mijn rug lelijk blesseerde. Ik ervaar daar nog steeds de nare gevolgen van. Ook bij het spelen met C’est Ca. De sousaphone is nou niet het meest handige instrument als je rugklachten hebt.
Maar ja.. Muziek maken is zo leuk en inspirerend, dat ik dat er toch niet voor wil opgeven. Anderen zeggen dan weleens: stel je was niet van 11 meter in zee gesprongen. Klopt helemaal, maar het is niet anders.

En dat geldt ook als een ander je letsel heeft toegebracht, dat is onomkeerbaar. Het scheelt dan wel als die ander nog iets van zich laat horen. Een kaartje met ‘sorry’ of ‘beterschap’ zegt dan zoveel. Meer dan: stel...?!

Raoul M.J.T. van Dort, 7 juli 2017

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV