De Poort

Waarom heet een ongeluk een ongeluk? Omdat het op een onverwacht moment kwam? Of omdat het erg onhandig uitpakte? Omdat het zoveel ellende heeft veroorzaakt, of jij je er zo slecht door voelde? Of vanwege de combinatie van een en ander? Door twee letters extra te plaatsen voor het woordje ‘geluk’ krijgt het woord geluk een heel andere dimensie. Drukt geluk een goed gevoel uit, een moment van blijdschap, maar ook het onverwacht goede dat je iemand gunt (een goede loting, beterschap, een goede afloop enzovoort) drukt de toevoeging van die twee extra letters uit, dat dit zomaar en van het ene op het andere moment anders kan zijn.

Het gemeenschappelijke aan beide begrippen is het onverwachte, het ongrijpbare dat je niet kunt plannen of afdwingen. Geluk en ongeluk liggen dicht tegen elkaar aan. Beide heb je niet in de hand, het overkomt je. Of toch niet helemaal? Ik zie in mijn praktijk veel mensen die vanuit (een) hun overkomen ongeluk op enig moment nieuw geluk vinden. Door het besef dat het nog erger had kunnen zijn of aflopen, door een nieuwe visie op het leven of zelfs het leven opnieuw uit te vinden.

Voor mensen die op jonge leeftijd letsel oplopen is dat soms makkelijker dan voor mensen op oudere leeftijd, voor wie de omschakeling naar een nieuw en veranderd leven vaak lastiger te accepteren is. Ik heb bewondering voor degene die ondanks het ongeluk en de ellende die hem overkomen is nieuwe uitdagingen en daarmee nieuw geluk vindt. Zoals Kimberly Alkemade, die op 8-jarige leeftijd op vakantie met de bus met haar ouders betrokken raakte bij een ernstig ongeval, haar onderbeen verloor én haar moeder. De impact daarvan was enorm. Toch vond zij -na jaren- een nieuwe uitdaging in sporten en bewegen. Ze werd gescout als talent in sprinten met een blade! Ik ben er trots op haar te mogen sponsoren op weg naar de Paralympics in 2020 in Japan. Mede door haar eigen kracht en karakter werd haar ongeluk de poort naar nieuw geluk.

Raoul M.J.T. van Dort, 24 mei 2019

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV