Music

Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Als kind begonnen met blokfluitles bij juffrouw Annie Beckers, en later orgelles bij Leyser en Hermans op ‘t Vrijthof. Muziek lezen hoorde daarbij, maar dat was niet mijn sterkste punt; ik speelde liever op gehoor en gebruikte de partijen als ondersteuning.

Het entertainen vond ik leuk, met oma Dircke die alles meezong wat ik op het Riha-orgel speelde. Wat ouder viel ik voor de blaasmuziek. Ik kocht mijn eerste trompet bij Engelbert in de Brusselsepoort, samen met het boek ‘A tune a day’ en leerde mezelf zo trompet spelen. Ik heb daar veel plezier aan beleefd met de zaate herremenie Met Leid en Meujte en later Bröl en Döl. Een wat groter mondstuk leek makkelijker dus stapte ik over op schuiftrombone, later tuba en uiteindelijk de bastuba ofwel de sousaphone.

Rond die tijd leerde ik Ine kennen, die overigens veel beter orgel kon spelen dan ik. Haar vader Dré was een ware virtuoos op orgel en piano. Ine ging ook blaasmuziek spelen, eerst trompet en later bariton tuba. We doen dat nog steeds met veel plezier samen in Brass band C’est Ça. Onze dochter Eline heeft de genen van haar grootvader en speelt prachtig piano, Rolf is een uitstekende drummer en het is jammer dat hij daarmee is gestopt.

Muziek is een onderdeel van ons dagelijks bestaan. Muziek verbindt, roept herinneringen op en maakt emoties intenser, zowel bij vreugde als bij verdriet. Muziek maken ontspant, geeft plezier en kan bijdragen aan herstel, zo laten gedreven muziektherapeuten als Marco Habets patiënten dagelijks ervaren. Marco’s liefde voor de muziek is wonderbaarlijk. Als saxofonist liep hij ernstig letsel op bij de Herculesramp, hij vocht voor zijn bestaan, herstelde bewonderenswaardig en ging aan de slag als muziektherapeut. Velen heeft hij in Adelante bijgestaan en hun de liefde voor muziek overgebracht. Hij is voor mij de personificatie van het nummer Music van John Miles: ‘music was my first love, and it will be my last’.

Raoul M.J.T. van Dort, 1 november 2019

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

De Contant Maker, onze handige calculator

Bereken de contante waarde van je kapitaal.

Na Het Noodlot

Nieuw boek over de impact van
letsel en verlies.

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV