Baywatch

In de afgelopen vakantieperiode zijn velen van u ongetwijfeld naar zonnige oorden getrokken. Liggend aan het strand genieten van zon en zee. Misschien hebben sommigen van u het al eens meegemaakt. Een zonnige dag met erg veel wind. Zoveel, dat de plaatselijke strandwacht de rode vlag hijst, als teken dat het te gevaarlijk is in zee te gaan. Er zijn dan mensen die toch de zee in gaan, met alle risicoís van dien. Stel dat dan iemand in serieuze moelijkheden geraakt en niet meer kan terug zwemmen. De strandwacht grijp meteen in, maar het motorbootje wil niet starten. De zwemmer gaat kopje onder en komt niet meer boven drijven. Na tien minuten start de motor pas en wordt de zwemmer bewusteloos aan kant gebracht. Wiens verantwoordelijkheid weegt dan het zwaarst: die

De zwemmer gaat kopje onder en komt niet meer boven drijven.

 

van de zwemmer die ondanks de waarschuwingen er voor gekozen heeft toch de zee in te gaan; of die van de strandwacht wiens materiaal niet in orde was waardoor tijdige redding niet mogelijk was? Hier zijn allerlei juridisch beschouwingen over mogelijk. Ik meen dat de eigen onvoorzichtigheid van de zwemmer hier het zwaarst weegt. Het eigen initiatief om zich bewust in een gevaarlijke situatie te begeven, leidde tot de (dreigende) verdrinking. Het gebrekkige materiaal van de strandwacht, kan hoogstens aanleiding zijn om een deel medeschuld aan de verdrinking aan te nemen. Gaat u nog op vakantie? Let dan goed op de waarschuwingen op het strand!

Raoul M.J.T. van Dort, 1 september 2004

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV