Waterpret ?

Als watersporter werd mijn aandacht onlangs getrokken door een recente uitspraak van de rechtbank over een ongeval tussen een speedboot en een zwemmer. De bestuurder van de snelle speedboot had met hoge snelheid langs de kust gevaren en had daarbij een zwemmer overvaren. De zwemmer liep zeer ernstig letsel op en stelde de bestuurder daarvoor aansprakelijk. Die verweerde zich door te stellen dat hij zover uit de kustlijn voer, dat hij in redelijkheid geen rekening hoefde te houden met een zwemmer. Vandaar dat hij meende zonder gevaar voor anderen op volle toeren te kunnen varen. In feite stelde hij dat de zwemmer zelf erg onvoorzichtig was geweest door zover uit de kust te gaan zwemmen. Daar moest hij dan ook maar zelf de consequenties van dragen. De rechtbank dacht daar evenwel anders over. Gezien de omstandigheden ter plaatse,

De ëzwakkeí zwemmer wordt in bescherming genomen tegen het ëBetriebsgefahrí van de snelle boot.

 

had de speedbootbestuurder wel degelijk beducht moeten zijn op zwemmers. In plaats van op volle snelheid te blijven varen, had hij die moeten terug brengen naar zodanige snelheid dat hij zwemmers (wel) tijdig kon waarnemen en daarmee rekening kon houden. De bestuurder wordt dan ook volledig aansprakelijk geacht voor het ontstaan van de schade. De ëzwakkeí zwemmer wordt in bescherming genomen tegen het ëBetriebsgefahrí van de snelle boot. Die roept immers grotere risicoís op schade op dan de zwemmer. Op hem rust dan ook de zwaarste verantwoordelijkheid die risicoís te beperken, dat is reÎel. Net als de uitspraak van de rechtbank.

Raoul M.J.T. van Dort, 15 november 2005

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV