Onschuldig spelletje

Het gebeurde tijdens de vaste trainingsavond van mijn handbalclub HVVL. De training werd zoals steeds afgesloten met een partijtje. Ondanks de vriendschappelijke banden tussen de spelers onderling, gaat het bij zo’n partijtje toch om het ‘winnen’ en wordt fanatiek gespeeld. Tijdens de partij liep onverwacht de sporthalbeheerder de zaal in, langs de buitenkant van het speelveld. Op moment dat hij achter het doel loopt, wordt hard op doel geworpen, maar wordt gemist. De bal gaat rakelings langs het hoofd van de beheerder, die ook nog eens kort langs de muur liep. Behalve schrik en verbijstering gelukkig niets gebeurd! Naderhand hebben we het er nog over gehad. Stel dat de bal de man tegen zijn hoofd had geraakt. De worp was zo hard, dat hij dan waarschijnlijk met zijn hoofd tegen de muur was geslagen met alle mogelijke nare gevolgen van dien. Wie was dan aansprakelijk geweest?

Stel dat de bal de man tegen zijn hoofd had geraakt.

 

De speler die de bal gooide? Had die even moeten wachten met werpen? Of zou het eigen schuld zijn geweest van de beheerder? Hij liep immers tijdens de partij achter het doel langs terwijl hij dat ook na de training had kunnen doen. Of de werkgever van de beheerder? Had die misschien betere instructies moeten geven bijvoorbeeld dat de beheerder zich tijdens de trainingen niet op of achter het speelveld mag begeven? Ik twijfelde tussen eigen schuld en aansprakelijkheid van de werkgever. Onze eigen speler kan immers niet worden verweten het spel te spelen zoals het hoort, inclusief het risico van een misworp, ook al is die hard. Maar gelukkig hoefden we ons er niet echt of lang in te verdiepen en konden we beginnen aan de ‘derde helft’!

Raoul M.J.T. van Dort, 21 mei 2010

Deze columns zijn verschenen in Nummer 1, een blad dat tien keer per jaar als aparte bijlage bij dagblad De Limburger wordt meegezonden.


Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een netwerk van externe relaties is belangrijk.

Sponsoring en ondersteuning

Deze initiatieven dragen we een warm hart toe.

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exampleren!

mr. R.M.J.T. van Dort re

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Ons Privacystatement

Copyright © 2020 - Van Dort Letselschade BV