Hoe zit het met de kosten?

In de meeste letselschadezaken hoef jij als slachtoffer de kosten van onze werkzaamheden niet te betalen. Vaak wordt op websites of in folders van letselschadekantoren of andere belangenbehartigers gemeld dat hun diensten ‘gratis’ worden aangeboden; alsof de inschakeling van die belangenbehartiger niks kost. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: rechtshulp bij letselschade is nooit gratis. Wij leggen hieronder uit hoe het precies zit en op welke basis wij werken.

Let op met ‘gratis’ diensten.

Voor rechtshulp bij letselschade moet net zo worden betaald als voor iedere andere vorm van rechtshulp. Het verschil is dat bij letselschade de mogelijkheid bestaat om de kosten van rechtshulp te verhalen op de aansprakelijke verzekeraar. Wij kunnen dus de kosten van alle werkzaamheden van ons kantoor indienen bij de aansprakelijke verzekeraar. Die verzekeraar is namelijk op grond van de Nederlandse wet verplicht om die kosten te vergoeden. De verzekeraar betaalt echter niet elke factuur van iedere belangenbehartiger zomaar. De kosten die door een belangenbehartiger worden gemaakt moeten 
in omvang “redelijk” zijn en bovendien noodzakelijk zijn geweest om de schade te kunnen vaststellen.

Maak duidelijke afspraken

Bovendien zijn verzekeraars de laatste jaren kritischer geworden bij het vergoeden van nota’s voor rechtshulp bij letselschade. Het is dan ook van belang om je belangenbehartiger (de letselschadespecialist) met zorg te kiezen. Daarnaast raden wij aan om duidelijke schriftelijke afspraken te maken met je belangenbehartiger, zodat je weet waar je aan toe bent en wat eventuele financiële risico’s zijn.

Hoe werken wij?

Wij verlenen onze diensten op basis van de volgende overeenkomsten: Personal Cure And Pay, op basis van No Cure No Pay of op basis van Uurtarief. Wij maken na het intakegesprek een inschatting van de haalbaarheid van jouw letselschadezaak en de eventuele risico’s waar wij tegenaan zouden kunnen gaan lopen. Op basis daarvan kunnen wij jou concreet adviseren en aangeven welke overeenkomst(en) wij met jou kunnen aangaan.

Personal Cure And Pay Uurtarief No Cure No Pay

Tips.

De volgende vragen kun je jezelf te stellen wanneer je met een belangenbehartiger in zee gaat, ter beoordeling van je eventuele financiële risico. En dat geldt natuurlijk ook wanneer je overweegt met ons in zee te gaan.

  1. Op welke basis wordt de rechtshulp verleend?
  2. Wanneer je kiest voor uurtarief, begrijp je dan de voorwaarden en wat is het tarief?
  3. Wanneer je een ‘no cure no pay’ afspraak aangaat, om welke redenen gebeurt dat dan en tegen welke voorwaarden (o.a. welk percentage)?
  4. Wanneer een andere basis wordt aangeboden, begrijp je dan de voorwaarden, de voor- en nadelen? 
  5. Wat doet jouw belangenbehartiger wanneer die de kosten van zijn werkzaamheden niet (volledig) betaald krijgt. Brengt hij het niet vergoede deel dan bij jou in rekening?
  6. Zijn de voorwaarden waaronder je met jouw belangenbehartiger in zee gaat met je besproken of toegelicht?
  7. Als ‘gratis’ rechtshulp wordt aangeboden, is die dan echt gratis, dat wil zeggen dat jij in geen énkel geval iets hoeft te betalen?
  8. Wie draagt het risico van de kosten van bijvoorbeeld een medische expertise of juridische procedure?
  9. Heeft de belangenbehartiger zich verbonden aan overeenkomsten of afspraken met verzekeraars? Let dan extra op!

In ieder geval adviseren we om de afspraken die je uiteindelijk met jouw belangenbehartiger maakt, vast te leggen in een schriftelijk stuk waar je altijd op kunt terugvallen.

Contactgegevens

Kantoor Maastricht

Spoorweglaan 12
6221 BS  Maastricht

Kantoor Amsterdam

Jan Luijkenstraat 12-III
1071 CM  Amsterdam

Vacatures

Juridisch secretaresse (32 uur), locatie Maastricht

Maak kennis met onze teams

Wij staan achter het slachtoffer.

We doen het niet alleen

Een extern netwerk is belangrijk.

Sponsoring en support

We ondersteunen de volgende initiatieven.

De Dikke Pech

Ons Privacystatement

Na Het Noodlot

Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van
Van Dort Letselschade

Letsel Verhalen

Hét leesbare boek over letsel en schade.
Nog enkele exemplaren!

mr. R.M.J.T. van Dort re